Marnowanie żywności – to się nie opłaca!

Bo to bardzo dużo kosztuje, bo to szkodliwe dla środowiska, bo to niesprawiedliwe wobec tych, którzy jej nie mają. Nie marnuj jedzenia. Dowiedz się, jak powstrzymać marnowanie żywności, poznaj przyczyny i statystyki.

 

Porażające statystyki

Gdy miliardy ludzi na świecie głodują – aż 1/3 światowej żywności się marnuje! Niewiarygodne statystyki, prawda? Duża część trafia do odpadków jeszcze w fabrykach, statystyki zawyżają też Amerykanie, ale i w polskich domach jest to powszechne zjawisko. Europejczyk wyrzuca przeciętnie 95-115 kg żywności. Mieszkaniec Afryki Subsaharyjskiej w tym czasie mimo niekorzystnego klimatu traci tylko 6-11 kg. Polacy nie przedstawiają się wcale korzystnie w tych statystykach. Nasz kraj jest na 5 miejscu wśród najczęściej marnujących jedzenie w Unii Europejskiej.

 

Kto marnuje żywność najczęściej?

Najczęściej żywność marnują osoby młode, pracujące, z wyższym wykształceniem i mieszkające w dużych miastach. Można to uzasadnić wyższym tempem życia, mniejszym poczuciem odpowiedzialności za żywność, której jest w lodówce pełno. Ogólnie w krajach wysoko rozwiniętych marnotrawstwo występuje częściej. Dzieje się tak często nawet mimo świadomości kosztów i szkodliwego wpływu na środowisko.

 

Przyczyny marnowania żywności

Najczęściej wskazywaną przyczyną marnowania żywności w domach jest jej przeterminowanie, zepsucie. Zepsucie jedzenia może być spowodowane niewłaściwym przechowywaniem, a czasem niską jakością produktu. Nakładanie na talerz dużych porcji, które potem lądują w koszu znane jest zwłaszcza w domach, gdzie mieszkają dzieci.

Wciąż jeszcze możemy zobaczyć w sklepach osoby robiące na weekend olbrzymie zakupy, wypełniające cały wózek. Nieproporcjonalność takich zakupów jest właśnie kolejną przyczyną marnowania żywności. Czasem jeszcze zdarza się, że domownicy nie potrafią znaleźć sposobu na wykorzystanie produktu przy przygotowaniu posiłków.

Wiele osób wyrzucających żywność nie jest po prostu świadomych, jak szkodliwe jest to zjawisko. Brakuje więc z pewnością edukacji i szerokiej wiedzy. Łatwość dostępu do żywności, stosunkowo niski koszt jednorazowych zakupów uspokajają czujność i zachęcają do nieracjonalnych zakupów.

 

Jak powstrzymać marnowanie żywności?

Należy zacząć od odpowiedzialnych zakupów, minimalizacji spontanicznych decyzji i wybierania dobrych jakościowo produktów, dla których znamy zastosowanie w swoim domu.

Więcej o tym, jak zoptymalizować codzienne zakupy, tutaj >>>

Produkty o krótkim terminie ważności powinny być cały czas pod kontrolą. Gdy decydujemy się na zakup czegoś nowego, produkt powinien być szybko wykorzystany, zanim o nim zapomnimy.

Lepiej jest też nakładać na talerz mniejsze porcje, które na pewno zjemy, a dopiero później decydować się na branie dokładek. Regularne posiłki są nie tylko zdrowe – poprawiają też świadomość własnych możliwości.
Dzieci należy edukować od wczesnych lat o odpowiedzialności za wszystko, z czego korzystają.

 

Dlaczego warto przestać marnować jedzenie?

Marnowanie żywności niesie ze sobą wiele negatywnych skutków społecznych, ekonomicznych czy ekologicznych.
Zwiększa konsumpcję, co prowadzi i do wzrostu cen żywności. A konsekwencją tego ostatniego zjawiska jest obniżenie standardu życia społeczeństwa. Mniej ludzi stać na produkty dobrej jakości, dlatego też sieciom handlowym częściej „opłaca się” oferować gorsze produkty.

Nawet zmarnowane jedzenie trzeba w jakiś sposób wyprodukować, a to kolejne stracone zasoby – subproduktów, miejsca, czasu ludzi czy energii.

Niewykorzystana żywność trafia na śmietnik i znów generuje koszty wywozu, przechowywania czy inne.

Nie marnuj jedzenia – nie warto!

Marnowanie żywności - śmietnik

Setki ton marnowanej żywności trafiają na śmietnik, fot. sxc.hu

 

 

Tekst „Marnowanie żywności – to się nie opłaca” powstał m.in. na podstawie interesujących danych ze strony niemarnuje.pl >>>

Ikona wpisu pochodzi ze strony wellhome.com, zdjęcie w treści ze strony sxc.hu

Podziel się linkiem:
  • Facebook
  • Google Bookmarks
  • email
  • Twitter
  • Wykop

Czas Absolwenta

Czas Absolwenta doradza, pisze o rozwiązywaniu problemów i podejmowaniu wyzwań.

More Posts

One comment on “Marnowanie żywności – to się nie opłaca!
  1. W celu ograniczenia wyrzucania żywności można też starać się wykorzystywać skrawki i te części warzyw i ziół, których się bezpośrednio nie je, do wywarów. Skórki po owocach, zwłaszcza cytrusach, dorzucam do kominka, dzięki czemu ich ostatnie tchnienie daje bardzo ładny aromat. :)

    Jedzenie, którego się nie zużyje w najbliższym czasie albo np. po otwarciu zużywam dłużej niż zalecane, zawsze mrożę.

    No i tak jak w artykule – nic nie zastąpi robienia list zakupowych i nawyku sprawdzania co i w jakim stanie mamy w lodówce i szafkach.

    Ciekawy artykuł, dzięki za inspirację!

Dodaj komentarz